Proses Mendapatkan Lesen Memandu & Renew Secara Online

Isi Kandungan

Di sini kami MyLesen2u, akan menjelaskan panduan lengkap mengenai proses untuk mendapatkan lesen memandu di Malaysia. Ia juga boleh di renew lesen secara online melalui platform kami. Namun, sebelum ingin mendapatkan lesen memandu yang sah, anda seharusnya melepasi kelayakan umur yang telah ditetapkan oleh pihak Pengakutan Jalan Raya (JPJ).

1) 16 Tahun untuk lesen kelas A ( Kenderaan Orang Cacat), B (Motosikal melebihi 500 cc), B2 ( Motosikal tidak melebihi 250cc ) dan C ( Motosikal Roda Tiga).

2) 17 Tahun untuk lesen kelas D (Kereta).

3) 21 Tahun bagi kenderaan dan lesen kelas E hingga I.

renew lesen online

Proses dan Panduan Lengkap Memohon Lesen Memandu di Malaysia

Langkah 1: Mendaftar Kursus Pendidikan Pemandu (KPP)

Sebelum memohon lesen memandu, anda perlu mendaftar dan menghadiri Kursus Pendidikan Pemandu (KPP). Bertempat di pusat pendidikan pemandu yang diiktiraf oleh Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ). Kursus ini biasanya melibatkan sesi teori dan latihan praktikal untuk memahami undang-undang lalu lintas, isyarat jalan, keselamatan jalan raya, dan teknik memandu.

Langkah 2: Ujian Uji Kelayakan Fizikal dan Mental

Ujian kelayakan fizikal dan mental lesen memandu adalah suatu proses ujian yang dilakukan bagi calon pemandu untuk memeriksa kemampuan fizikal dan mental mereka sebelum diberi lesen memandu. Ujian ini bertujuan untuk memastikan bahawa calon pemandu berada dalam keadaan fizikal dan mental yang baik untuk mengendalikan kenderaan dengan selamat dan bertanggungjawab.

Langkah 3: Ujian Teori (Kejuruteraan Lalu Lintas dan Akhlak Pemandu)

Selepas menghadiri KPP, anda akan mengikuti ujian teori (berkomputer) yang melibatkan dua bahagian. Bahagian Kejuruteraan Lalu Lintas dan Akhlak Pemandu. Bahagian pertama menguji pemahaman anda tentang undang-undang lalu lintas dan peraturan jalan raya. Manakala bahagian kedua menguji etika dan perilaku baik pemandu.

Langkah 4: Ujian Berkendara

Setelah berjaya lulus ujian teori, selepas selesai tempoh latihan bersama pengajar. Anda perlu mengambil ujian berkendara. Ujian ini memerlukan anda untuk memandu di sekitar kawasan yang telah ditetapkan oleh JPJ. Pemerhati JPJ yang menilai kemahiran memandu anda dan memastikan anda memahami teknik memandu yang selamat dan patuhi undang-undang jalan raya semasa ujian ini.

Langkah 5: Pengeluaran Lesen Memandu

Setelah pembayaran yuran dilakukan dan lulus kesemua ujian, lesen memandu anda akan dikeluarkan. Lesen ini mungkin dalam bentuk kad plastik yang mengandungi maklumat peribadi anda, jenis kenderaan yang dibenarkan, dan tarikh tamat lesen.

Semoga panduan ini membantu calon pemandu untuk memahami langkah-langkah yang diperlukan dan menguruskan proses mendapatkan atau renew lesen memandu dengan berjaya. Selamat memandu dengan selamat dan patuhi undang-undang jalan raya!.

Renew Lesen Secara Online Apabila Sudah Tamat Tempoh

Lesen memandu memainkan peranan yang penting dan diperlukan untuk anda memandu kenderaan. Namun diingatkan bahawa, setiap lesen memandu akan mempunyai tarikh tamat dan perlu diperbaharui secara berkala.

MyLesen2u , kini menyediakan satu platform untuk memudahkan pemilik lesen yang telah tamat tempoh untuk membuat renew lesen secara online sahaja. Dapatkan tawaran harga promosi sekarang tanpa perlu beratur panjang di kaunter fizikal lagi, Tunggu sahaja lesen anda sampai di alamat anda.

Rate artikel ini
× Boleh kami bantu anda?