Jangan Terpedaya Dengan Sindiket Lesen Memandu Palsu

Isi Kandungan

Tawaran Lesen Memandu Palsu

Menurut Encik Janagarajan, bekas Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan) Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). JPJ telah mengesan sindiket yang menawarkan lesen memandu palsu, yang masih berleluasa sehingga hari ini di media sosial dengan menawarkan dengan harga yang lebih murah dan tidak munasabah untuk menarik pelanggan.

Penyebaran iklan lesen memandu palsu di platform media sosial ini adalah satu tindakan yang tidak wajar dan harus dibanteras sepenuhnya. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa lesen itu, walaupun nampaknya sah. Namun sebenarnya tidak berdaftar bahkan tidak wujud dalam sistem JPJ.

Walaupun isu ini bukanlah sesuatu yang baru, namun beliau tetap meminta agar orang ramai sentiasa berhati-hati apabila mendapatkan lesen memandu supaya mereka tidak terjebak dengan sindiket yang menjual lesen memandu palsu, juga dikenali sebagai “lesen terbang.”

Kementerian Pengangkutan pada masa itu mengesyaki pengeluaran kira-kira 14,000 lesen memandu palsu dari 2016 hingga 2018. Menurut laporan Berita Harian pada 13 September 2018.

Modus Operandi Penipuan Berfungsi ?

Penipuan ini berfungsi dengan mengiklankan tawaran di media sosial dengan mengatakan bahawa lesen itu adalah lesen yang sah. Walau bagaimanapun, lesen itu sebenarnya tidak sah walaupun ditutupi dengan pelbagai kelebihan melalui tawaran iklan.

Ada mangsa yang sudah membuat pembayaran, dan mereka akan mendapat lesen palsu berkenaan jika bernasib baik. Walau bagaimanapun, beberapa mangsa menyatakan bahawa akaun itu telah ditutup atau tidak wujud selepas pembayaran dibuat. Hal ini, menyebabkan wang hangus begitu sahaja.

Datuk Zailani Hashim, bekas Ketua Pengarah JPJ berkata, setiap kali terdapat kes lesen palsu ini. Pihak JPJ akan menyelesaikannya termasuk dengan melakukan penyamaran sebagai pelanggan.

JPJ telah bekerjasama dengan Cyber Security Malaysia (CSM) untuk menentukan domain yang digunakan oleh ahli sindiket untuk melakukan penipuan dalam talian selain menyamar sebagai pembeli lesen palsu.

Tiada Faedah Menggunakan Lesen Memandu Palsu

Seorang penunggang motosikal yang menggunakan lesen memandu palsu ditahan tahun lalu semasa operasi khas motosikal sempena Operasi Hari Raya Aidilfitri (HRA) di Seberang Perai Selatan (SPS). Mereka berpendapat bahawa tindakan itu tidak berbaloi.

Ketika mendedahkan perkara itu, Adenan Md Isa, pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) negeri. Menyatakan bahawa suspek dipercayai mendapatkan lesen tersebut daripada pihak ketiga dengan harga melebihi RM1,000 untuk tempoh lima tahun.

Beliau menyatakan bahawa individu yang ditahan mempunyai lesen memandu kelas D dan B2 semasa menunggang motosikal, dan motosikalnya telah dirampas untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 108 Undang-undang Lalu Lintas Jalan (APJ) 1987.

Kos mendapatkan lesen motosikal kelas B2 biasa jauh lebih murah—hanya antara RM 300 hingga RM 400—berbanding membeli lesen palsu, menurut Adenan. Selain itu, lesen palsu tidak boleh digunakan selepas lima tahun, jadi anda perlu mendapatkan lesen baru. Oleh itu, ia tidak berbaloi.

Rumusan

Jika digunakan dalam jangka masa singkat, ia mungkin “menyelamatkan” pengguna. Tetapi pada masa akan datang, akan sukar untuk memperbaharui lesen atau jika pihak berkuasa mendapati lesen yang anda gunakan adalah lesen memandu palsu. Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan lesen memandu secara sah, boleh ikuti perkongsian disini.

Tidak lupa juga kepada anda yang sudah mempunyai lesen memandu yang sah dan ingin memperbaharuinya. Boleh mengisi borang pembaharuan anda disini. Sebarang soalan mengenai pembaharuan lesen boleh dihantar ke e-mel kami di info.lesen2u@gmail.com atau melalui whatsApp kami di 011-37561394.

 

Rate artikel ini
× Boleh kami bantu anda?